Какво да знаем за естетичната стоматология

Естетична стоматология


порцеланови фасети

Естетичната стоматология отговаря на съвременните изисквания за хармонична усмивка. Това налага използването на всички съвременни методи за планиране и изпълнение на лечението.

Порцеланови фасети

Фасетите представляват тънък слой от керамика, който се залепва за предната повърхност най-често на фронталните зъби. Те могат да се направят от чисто естетична гледна точка, за подобряване вида на зъба (зъбът е функционален и здрав, но тук водещ е естетичният фактор). Това се прави след прецизно обмисляне на ползите предвид цената и това каква част от здравия зъб трябва да се изпили.

Едно от предимствата на фасетите е, че това е минимално инвазивна техника, позволяваща в кратък срок пациентът да постигне блестяща усмивка.

фасети

Фасетите са приложими в следните случаи:

 • Когато има разстояние между зъбите (диастема, треми);
 • При зъби с „къси” клинични коронки;
 • При ротирани („криви”) зъби;
 • При зъби с пукнатини или фрактури;
 • Зъби, при които е отчупена част от коронката;
 • При зъби с аномалии във формата на зъбната коронка;
 • При преоцветени или потъмнели зъби (най-често в резултат на ендодонтско лечение).

Порцеланови коронки – Порцелановата коронка обвива целия зъб (или надостройката на зъбния имплант). Порцелановите коронки осигуряват на пациента ефективен начин за достигане на висока естетика, съчетана със здравина на зъбната структура. Коронката приляга върху останалата част на изпиления зъб, като го прави по-устойчив и придава формата на естествен зъб.

фасети за зъби

Порцелановите коронки са приложими естетически и функционално в следните случаи:

 •  Зъби с големи по обем ресторации или счупени зъби;
 •  Зъби с големи преоцветени ресторации;
 •  За запазване здравината на зъба след проведено ендодонтско лечение.

Порцелановите коронки съдържат ли метал?

Има 2 вида порцеланови коронки:

1.Порцелановите (изцяло керамични) коронки най-често се използват във фронталната област, където естетиката е водеща.

2.Комбинираните (металокерамични)  коронки понякога се изработват при моларните (кътни) зъби, които са изложени на голямото дъвкателно натоварване.

Как се изработва коронката?

Първо зъбът се изпилява до желаната форма. След това се взема отпечатък, чрез който зъботехническата лаборатория изработва коронката. След като коронката е готова, тя съответства на зъбната повърхност и се залепва чрез специален  бондинг цимент. Формата, големината, цветът и оклузалният релеф на коронката много прецизно съответстват на съседните зъби. След като се ажустира, порцелановата коронка осигурява постоянно естетическо и функционално възстановяване на зъба.

Порцеланови мостове

Изцяло керамичните мостове заместват липсващия зъб по следния начин: порцелановият зъб (на мястото на липсващия зъб) е свързан с една или две съседни коронки. Основното противопоказание за мостовете е изпиляването на здрави твърди зъбни тъкани от съседните зъби. По тази причина  е препоръчително поставянето на зъбен имплант. Въпреки това, мостовете остават добра алтернатива за пациенти, които не са подходящи за зъбни импланти или при замяната на вече съществуващи стари мостове.

IPS e.max – Една система с много показания!


IPS e.max системата позволява на пациентите да получат изключително красиви ресторации, съчетани с голяма механична здравина.  
Пациентите днес търсят нещо повече от здрави и функционални възстановявания. Естетиката играе изключително важна роля в техния избор. Изцяло керамичните конструкции са както биосъвместими, така и високо естетични.
IPS e.max системата позволява да се избере най-подходящия изцяло керамичен материал, имайки предвид индикациите от една страна и препоръчителната здравина на ресторацията.
*Литиевият дисиликат се използва за изработването на възстановявания върху единични зъби в предните и задните участъци на съзъбието. Материалът показва изключителни естетични качества;
*Циркониево оксидната керамика IPS e.max ZirCAD е материал на избор при по-големи възстановявания , например мостови конструкции, които са изложени на големи дъвкателни натоварвания;
* С IPS e.max CAD-техниката, литиевият дисиликат може да се използва върху циркониево-оксидни скелети за изработването на три- или четиричленни мостове;
* IPS e.max Ceram – Toва е послойно нанесена керамика върху литиево дисиликатни или циркониево оксидни скелети. Позволява предвидими цветови резултати без значение от материала, използван за скелет.

IPS e.max системата позволява на пациентите да имат изключително красиви възстановявания, отличаващи се също и с много висока механична здравина.
Показания:

 • Инлеи (когато зъбът е частично разрушен);
 • Фасети;
 • Коронки;
 • Мостове;
 • Зъбни импланти (зъбните импланти са изкуствени „зъбни корени”, изработени от титан или цирконий. Имплантатното възстановяване включва имплант, върху който се свързва коронка или мост).

Конструкции от цирконий


Циркониевите коронки и мостове са вид неметални конструкции. Те се изработват от материал на базата на циркониев оксид. Цирконият се подлага на фрезоване (компютъризирана обработка), което осигурява прецизна точност на конструкцията.
Заради изключителната здравина, циркониевите конструкции се препоръчват при дефекти в дисталните участъци на съзъбието, където дъвкателното натоварване е голямо.
Липсата не метален ръб и „белият” скелет при циркониевите конструкции осигурява висока естетика за разлика от металокерамичните коронки.

Предимства на циркониевите конструкции:

 • Много голяма здравина и устойчивост към фрактуриране;
 • Изключителна естетика;
 • Биосъвместимост (няма алергични реакции както при металите);
 • Липсва тъмно оцветяване на гингивата;
 • Ниска топлопроводимост.

Оптимално съчетание между здравина и естетика се постига, когато конструкциите с циркониев скелет се покрият с керамика от IPS e.max Ceram. Цирконият осигурява здравината, докато порцеланът осигурява изключително високата естетика, т.е. възстановяването да изглежда като естествен зъб.
Имплантологични абатмънти от цирконий – Това са индивидуално изработени надстройки от цирконий, които в сравнение със стандартните абатмънти са високо естетични, особено подходящи във фронталната област и спомагат за доброто оформяне на гингивата.