Болезнено ли е избелването

Професионално избелване на зъби


имплантология

Избелването на зъбитекато козметична процедура, е част от съвременната естетична стоматология. Манипулация, която е все по-популярна и все повече желана,защото белите зъби се възприемат естетически по-добре от околните, те са белег на добро здравословно състояние и висок социален статус.

Съвременните зъбни избелващи системи са основно два вида: за приложение в стоматологичен кабинет (office whitening) и за домашна употреба (home whitening) .Те съдържат като активната съставка водороден пероксид или карбамид пероксид,който се разпада на радикали(отделя се атомен кислород) и се осъществява процес на окисление и съответно избелване на структурата на емайла и дентина на зъбите.
В зависимост от желанието на пациента относно бързината на постигане на избелващия ефект, интензивността на оцветяването на зъбите, тяхната чувствителност, се предпочитат единия или другия метод на избелване.
При липса на противопоказания или някакви ограничения за най-добри и трайни във времето резултати, комбинацията от двата метода (кабинетно с последващо домашно избелване) е за предпочитане.
Преди избелването се извършва професионално почистване на зъбите с ултразвук и полиране с Airflow,защото избелващият гел действа само върху чисти зъбни повърхности. Почистването е необходимо, тъй като в противен случай, избелващият агент не би могъл да проникне в зъбите и избелването не би довело до желаният резултат. След почистването му, зъбните повърхности се полират и едва тогава може да се пристъпи към избелване. Желателно е двете процедури да се направят в две различни посещения. Венеца след почистването на зъбния камък прокървява като по този начин се нарушава адхезията на гингивопротектора към венеца, а с това и опасност от увреждането му от водородния пероксид.

Офис избелването(кабинетното избелване) е най-бързият начин за избелване на Вашите зъби и гарантира най-добри резултати в рамките на един час. Процедурата включва поставянето на гингивална бариера и избелващия гел върху зъбите.

Nurident разполага с най-новата лампа на Beyond Polus , която излъчва синя LED светлина. Осъществява се избелване от 5 до 15 нюанса по скалата на Vita, а избелването е безвредно и безболезнено.

Beyond Polus е обявена за най-добрата система за професионално избелване за 2012 година! 

Beyond Polus  има три програми за избелване: 

избелване на зъби

 

  • стандартна
  • gentle(за хора с чувствителни зъби)
  • програма за избелване на единични зъби

   Системата на Beyond Polus е по-безопасна в сравнение с останалите избелващи процедури, защото използва лъч от синя светлина с висока интензивност. Всички вредни ултравиолетови лъчи са филтрирани, в резултат на което се получава сноп лъчи от студена светлина, които ще избелват Вашите зъби. Студената светлина прониква дълбоко в структурата на зъбите Ви, предизвиквайки окисление,в резултат на което се премахва повърхностния слой от петна,без никакви странични ефекти.
Ето тук може да видите и официялния клип на  Beyond Polus:

видео избелване на зъбиСистемата за избелване на Beyond Polus ще избели зъбите ви максимално в рамките на 45 минути. Ако искате по-бели зъби, които ще запазят белотата си поне 2 години и процедура, която отнема само 45 минути в денталния кабинет, заповядайте в клиника  Nurident,където нашият екип ще Ви помогне да се сдобиете с мечтаната от Вас холивудска усмивка.

   Избелването на зъбите може да се извърши и без LED-светлина. В нашата клиника използваме за професионално избелване Швейцарската избелваща система на AXIS – PURE.Продуктът притежава сертификати ISO, CE и Сертификат на световната медицинска общност.  PURE е неагресивен метод и не крие никакъв риск. В края на процедурата върху зъбите се аплицира реминерализираща флуорна пяна за стабилизиране на цвета и намаляване на евентуални прояви на свръхчувствителност по време на избелването.Трайността на ефекта зависи от устната хигиена и от хранителните навици. Повтаряне на процедурата на всеки 2 години позволява поддържане на постигнатия резултат.

   Домашни избелващи системи :

    Домашните избелващи системи се нанасят в специално изработени за целта полиетиленови шини, които пациентът носи в домашни условия през деня или през нощта. За изработването на шините се взема отпечатък от Вашите зъби и от отлетите гипсови модели се изработват индивидуални шини. Преди процедурата на домашно избелване, зъбите се измиват с четка и паста, а след това се почистват с интердентални конци за отстраняване на плаката. Избелващият гел се нанася в тънък слой по вестибуларната повърхност на шината. При домашното избелване се използва избелващ гел с активна съставка в по-ниска концентрация(в сравнение с кабинетното избелване).

Продължителността на домашното избелване е около 10-15 дни. След процедурата, може да нанесете в шината реминерализиращ крем – напр. Tooth Mousse, съдържащ CPP-AСР (казеин фосфопептид-аморфен калциев фосфат).

Избелване на единични преоцветени девитализирани зъби: този тип избелване се прави на умъртвени зъби, запълнени с неподходящи пигментиращи каналопълнежни средства. С течение на времето те променят есетественият си цвят в розово, лилаво, кафяво, сиво и др.
Процедурата започва с премахване на наличната пломба от съответния зъб. Премахва се подложката и част от кореновата заплънка. Поставя се нова подложка, а в оформената кухина се поставя избелващия агент. Така зъба се затваря с временна пломба за една седмица. Поцедурата обикновено се повтаря около 3-4 пъти. След като зъба възстанови цвета си и стане неразличим от съседните му, то тогава се пломбира дефинитивно (окончателно).избелване на зъби професионално

Полезно е да знаете:Преди да се пристъпи към избелване на зъбите, трябва да се изясни причината за оцветяването на зъбните коронки, което може да се дължи на различни фактори - външни, вътрешни или комбинация от тях.
Външното оцветяване се предизвиква от някои вещества, които оцветяват или увреждат емайловата повърхност на зъбите. Като причини могат да се отбележат лошата устна хигиена, тютюнопушене, употреба на кафе, чай и други оцветяващи напитки и храни, стари обтурации.

При вътрешното оцветяване зъбните тъкани са оцветени по-дълбоко.
Причини:
-Тетрациклиново оцветяване
Зъбите са чувствителни на такова оцветяване през времето на тяхното развитие, от второто тримесечие на бременността до 8-годишна възраст. Засяга се не само емайла, а преди всичко дентина. Оцветяването може да е по-силно или по-слабо изразено.Това зависи от приетата доза, вида на тетрациклиновия антибиотик, продължителността на лечението и възрастта. Понякога оцветяването е толкова силно, че зъбите не се поддават на избелване и тогава се налага изработването на фасети или други естетични възстановявания.
-Флуороза:Наблюдава се при деца, които са приемали флуор в по-високи концентрации.
-Оцветяване след силна травма,при която могат да бъдат разкъсани кръвоносните съдове в пулпата.
-Оцветявания, които се получават след умъртвяване на зъби
-Оцветявания, причинени от корозия на метални обтурации и метални щифтчета,
напр. амалгамата оцветява зъбите в сиво-черно.
-Оцветявания при общи заболявания
-Оцветявания при наследствени заболявания
-Физиологични възрастови промени:Зъбите стават по-жълтеникави поради изтъняване на емайла и прозиране на дентина.

Избелването на зъби е метод, с който се постигат отлични резултати, като при правилното му провеждане не се нарушава целостта на емайла.