Прочетете повече за:

Кариес и профилактика


zaben_kamak

Какво е кариес?
Кариесът е инфекциозно заболяване с бактериален произход и причинява деминерализация и деструкция на твърдите зъбни тъкани-емайл,дентин,цимент. Дължи се на образуването на киселини при ферментацията на хранителни остатъци,които се събират върху зъбите.Ако загубата на минерал е по-голяма от реминерализацията (източник на минерал са слюнката, флуоризираните пасти) твърдите тъкани на зъба могат да се разрушат-образува се кариозна лезия,която трябва да се лекува веднага след откриването й. Кариесът трябва да се премахне (препарира) и кавитетът да се запълни( обтурира).В днешно време денталните лекари разполагат с голям избор от материали за запълване.Изборът зависи от големината и етапа на кариеса.
 Класификация на кариеса
- по оклузалната-дъвкателна повърхност-фисури и ямки
- по апроксимална повърхност-между два съседни зъба
- шиечен кариес
- по кореновата повърхност-на цимента

-Първичен
-Вторичен- около ръбовете на вече съществуващи обтурации и под самата обтурация (резидуален кариес) вследствие на не добро почистване на кариозната лезия

- Стадий на бяло петно-обратим чрез реминерализация и аплициране на флуорид
- Повърхностен кариес- в емайла
-Среден кариес- засегнал е дентина,чувствителност от сладко и студено
-Дълбок кариес- може да съществува микрокомуникация с пулпата
-Дълбок кариес със засягане на пулпата

karies

Етапи на кариесът

В зависимост от възрастта:
- Кариес на ранното детство
- Кариес при възрастни

За да се предпазим от кариеса и неговите усложнения е необходима профилактика. Тя може да бъде:

  1. Хранителна профилактика -Избягване на храни и напитки, богати на захари (сладкиши, тестени изделия, газирани и подсладени напитки и др.).
  2. Флуорна профилактика- Редовно миене на зъбите с четка и паста, както и използването на интердентални конци (или четки);
  3. Орална хигиена

Как се лекува кариеса?

как се лекува кариеса
Лечението на зъбния кариес и неговите усложнения зависи от това в какъв стадий е кариозният процес.
Обтурации,които изглеждат като естествения зъб
Най-широко използваните материали за запълване са композитите.Те са съставени от стъкло или кварц в смола,Преимуществата са,че денталният лекар може да избере цвят на композита,който да отговаря напълно на цвета на естествения зъб.Въпреки всичко композитите могат да се оцветят с времето.Композитите са идеални за малки до средни по големина кариеси и при зъби,които са подложени на големи дъвкателни сили,например задните зъби.
Обтурации,които отделяг флуорид
Едни от новите възможности за запълване са гласйономерните цименти.Съставени са от акрилови киселини и фини стъклени частици. Обтурациите  могат да бъдат избрани в цвят,който да е еднакъв с този на съседните естествени зъби.Уникалното им качество е, че отделят флуорид,който участва в предпазването от кариес.Денталните лекари препоръчват тези обтурации в зони,намирящи се близо до венеца или обтурации между зъбите.
Инлеи/Онлеи
Инлеите и онлеите са възстановявания,които се използват за обтуриране на задни зъби с малки до умерени разрушения или фрактурирани зъби,които не са достатъчно разрушени,за да изискват корона. Кандидати за инлеи са пациети,при които кариесът е прекалено голям,за да се постави обтурация,но има достатъчно здрави тъкани,за да се избегне поставянето на корона.Това позволява на денталният лекар да съхрани повече естествени зъбни тъкани. Предимства са издръжливостта(до 30 години), водят до повищаване на здравината на зъбите до 75 процента(за разлика от традиционните метални обтурации,които намаляват здравината на зъба) и предотвратяват нуждата от допълнително лечение в бъдеще.Използват се при нужда от подмяна на стари обтурации.Инлеят е подобен на обтурация,докато онлеят е по-скъп,защото се простира върху по-голяма дъвкателна повърхност.
По време на лечението лекарят премахва старото възстановяване под локална анестезия и взима отпечатък от зъба,който се изпраща в лабораторията.Новият инлей или онлей се изработва от порцелан,злато или композит.На следващото посещение се циментира.Инлеят или онлеят се слива с естествения зъб,за да се получи максимално естетичен краен резултат. Необходими са две посещения,за да се завърши лечението.

Обтурации с ниска цена
От много години денталните лекари използват амалгама за запълване на кавитетите.Тези материали са сплави,които комбинират сребро,живак,мед.Амалгамата е изключително издръжлива и здрава.Също така е един  от най-евтините материали.Недостатъкът на амалгамата е сивият й цвят.Обтурациите,направени с нея могатда бъдат временно чувствителни на топло и студено.Подходящи са за задни зъби,защото са идръжливи при дъвчене.

Обтурации от злато
Златото е много здрав и издръжлив на корозия и потъмняване материал.Използва се за инлеи,корони и мостови конструкции.Най-често се използват при зъби,които не са във видимата област.