Прочетете повече за:


alt text

Лечението на кореновия канал Пародонтологията е наука, която изучава пародонта – неговата структура, функция и болестни изменения. Пародонтът е съставен от : 1. Алвеоларна кост – тя е частта от челюстите, в която са разположени зъбните корени. Има опорна роля,при възпалителен процес се резорбира и води до разклащане на зъбите 2. Цимент на зъба – твърда минерализирана тъкан, която покрива корена на зъба. Има прикрепваща функция- в нея се закотвят влакната на периодонциума. 3. Периодонциум – съединителна тъкан, изградена от влакна главно колаген, клетки и междуклетъчно вещество , чиято основна роля е да свързва цимента с алвеоларната кост. 4. Зъбен венец – той покрива алвеоларната кост и част от зъба и е продължение на устната лигавица. Съставен е от епителни клетки и различни видове влакна, образуващи мрежа.

Гингивит

Какво представлява гингивитът? Гингивитът е възпаление на венците.Ако се лекува е напълно обратимо и не води до загуба на тъкани .Характеризира се с оток,кървене при миене на зъбите,и понякога рецесия на гингивата. Най-честата форма е плак-асоциирана инфекция с полимикробен произход. Възпалението е безболезнено (изключение е прогресивната форма на заболяването-остър некротизиращ улцерозен гингивит).. Среща се във всяка възраст. Причините за заболяването са натрупване на плака по зъбите,съседната им гингива и джобовете между зъбите и гингивата,освобождаването на токсини,които предизивикват имунен отговор. Ако плаката не се премахва,тя се минерализира до калкулус (зъбен камък) и има деструктивен ефект върху съединителната тъкан. Друга причина е пушенето,неточни дентални протези,дишане през устата,локална травма (включително от техниката на миене на зъбите),дефицит на витамини (особено витаминC).Гингивит може да се появи по време на бременност поради повишени нива на прогестерон,по време на пубертета,менопауза,от орални контрацептиви,левкемия. Съпътстващи заболявания като диабит тип 1 и тип2,Синдром на Даун,ХИВ,прием на лекарства (кортистероиди,нифедипин,циклоспорин,фенитоин) правят пациентите по-податливи на заболяването.

Превенция

Миене на зъбите:

 • Миене поне два пъти на ден
 • Да се използва четка със средна твърдост на влакната-medium, в никакъв случай твърда
 • Да се избягват хоризонтални движения при четкане-може да доведе до системна бактериемия
 • Избягвайте прекаления натиск при миене-има риск от абразия и рецесия на гингивата
 • Използването на електрични четки с обороти над 4200 в мин. премахват по-голямо количество плака от ръчните четки.Препоръчват при хора с нарушена мануалност.
 • Четките за зъби трябва да се сменят всеки месец,за да се премахнат натрупаните между влакната й бактерии
 • Паста за зъби,съдържаща флуорид,трябва да се избере с цел реминерализация на емайла и намаляване на риска от кариес
 • Пасти за зъби,съдържащи абразиви,избелващи пасти(например съдържащи пероксид) не трябва да се използват при пациенти с рецесия на гингивата,поради оголването на корените

Конци за зъби:

 • Препоръчва се употреба ежедневно
 • При възрастни,комбинацията от четкане два пъти на ден и използването на конец намалява 2 пъти кървенето от венците в сравнение с използването само на четка за зъби
 • При деца,четкането е достатъчно за превенция и редукция на гингивалните симптоми,въпреки това използването на конец е полезно,за да се създаде навик за в бъдеще 
 • Навосъчени или ненавосъчени конци са еднакво ефективни

Води за уста:

 • Антисептична вода за уста може да се използва за намаляване на микробното число

Редовни визити :
Редовни визити при дентален лекар за професионална орална хигиена и ако е необходим скалинг(почистване на зъбния камък) .Честотата на визитите се определя в зависимост от оралнохигиенния статус и тежестта на гингивита.Обикновено на 6 месеца . 

parodontКакво е пародонтитът?

Пародонтитът
е бактериална инфекция,която засяга заобикалящите зъба тъкани-гингива,периодонциум и кост.Ако не се предприеме лечение,прогресивната загуба на кост води до разклащане и загуба на зъбите..Среща се приблизително в 80%от населението на възраст над 35 години.

Фактори,които могат да увеличат риска от заболяването, са :
Зъбен камък -Зъбният камък е отлагане, което се формира върху повърхностите на зъбите и гингивалната граница. Най-много и най-рано надвенечния зъбен камък се отлага в областите около отворите на слюнчените жлези, лингвалните(към езика) повърхности на долните предни зъби и върху външните (букални) повърхности на на горните 1-ви и 2-ри молар и (най-задни)дисталните повърхности на последните молари. Подвенечният зъбен камък се отлага апикално от гингивалния ръб в гингивалния или пародонтален джоб при вече съществуващо възпаление. Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака.Грапавата му  повърхност е идеално място за задържане на микроби, а порьозната му структура го прави резервоар за бактериални токсини и антигени. Той е постоянен източник на възпаления и гингивити, предизвикващи резорбция на алвеоларната кост и последваща загуба на зъбите. От друга страна възпалението създава условия за натрупване на още зъбен камък, който в последствие още повече засилва възпалението. Създава се порочен кръг. В процеса на формиране на зъбния камък започва да се наблюдава бяло или жълтеникаво оцветяване, което може да премине до черно под действието на някои външни агенти. Получават се нежелани натрупвания,които смущават пациента и от естетична гледна точка.

пародонтология венци

 • липса на подходяща орална хигиена
 • обтурации,мостове и протези,с неточни ръбове и неправилни контури
 • пушене
 • диабет
 • намалена имунна защита
 • генетични предпоставки
 • парафункции-скърцане и стискане на зъби
 • травми

В много от случаите пародонтита се развива вследствие на нелекуван гингивит. Той може да се развие около единични или група зъби, а също така и да обхване всички зъби. Пародонтитът се среща както при деца така и при възрастни.

Симптоми:
- Зачервена,оточна и чувствителна гингива(венец)
- Наличие на пародонтални джобове 
-Костна загуба
-Кървене при миене на зъбите,при използване на конец,при хранене  
- Рецесия на гингивата,водеща до удължаване на клиничната корона на зъбите(изглеждат по-дълги)
-Гной
-Лош дъх(халитозис)
-Промяна в оклузията и промяна в позицията на протезните конструкции  

Механизъм – Първоначално се развива гингивит-възпаление на венеца,което се характеризира с зачервяване и кървене при миене на зъбите. Гингивитът се дължи на  натрупването на зъбна плака и образуването на зъбен камък.Ако на този етап от заболяването не се предприеме почистване на зъбният камък, той започва да нараства апикално и да се натрупва между корена на зъба и венеца.Коренът е в близост с костта, която от своя страна реагира на възпалението като се резорбира(настъпва деструкция) и се получават така наречените пародонтални джобове.Дъното на джоба е невъзможно да се почиства,инфекцията персистира и се задълбочава.. При липса на лечение пародонтитът води до оголване на  корените на зъбите-рецесия, поява на подвижност на зъбите, разстоянията между зъбите се уголемяват,образуват се треми и диастеми, зъбите се разместват. Това допълнително влошава хода на заболяването и ако отново не се вземат мерки за лечение на заболяването прогресията му води до загуба на зъбите. В зависимост от вида на пародонтита на рентгенова снимка се наблюдава стапянето на костта, която може да бъде два вида – хоризонтална резорбция или вертикална резорбция.Хоризонталната засяга повече зъби,докато вертикалната е при единични зъби.Вертикалните дефекти могат да бъдат възстановени чрез костозаместващи процедури.


Диагностиката на пародонтита се извършва с:
-Сондиране-позволява определянето на- дълбочината на пародонталните джобове,наличието на кървене и гной,наличие на кариес под гингивата,обтурации с неточни ръбове,които могат да доведат до допълнително натрупване на плака
-Тест за подвижност на зъбите
-Ортопантомография и интраорални снимки -за определяне на костната загуба

Лечението изисква няколко етапа и изисква кооперация от страна на пациента.Ако се проведе правилно лечение,процесът може да се стационира и да се спре по-нататъшната загуба на кост.       
Първата цел на лечението е излекуването на инфекцията и намаляване на рисковите фактори.Тъй като увредените тъкани не могат да бъдат възстановени,единственият метод за регенериране е чрез костни заместители.Гингивата може да бъде реконструирана само чрез присадки.
Възможните стъпки при лечението на пародонталните заболявания са:
Сондиране,поставяне на диагноза за степента на деструкция
Обучение в правилни техники на орална хигиена
Отстраняване на плак-ретентивни фактори (дефектни обтурации, екстракции на неперспективни зъби, корени и др.);
Отстраняване на супрагингивалната плака и зъбен камък (чрез ултразвук или механични чрез кюрети);
Полиране на зъбите с Airflow или с четка и паста;

 

SRP процедура-Кюретаж и субгингивално почистване– скалинг на квадранти–премахване на плаката,зъбния камък,цимент и ендотоксин ингивата и създаване на гладка, чиста и твърда коренова повърхност.Целта на кюретажа е почистване на пародонталния джоб и се извършва с помощта на специални инструменти, наречени кюрети.  Процедурата се извършва под анестезия(местна) и е напълно безболезнена. Има два вида кюретаж – закрит и открит кюретаж.При закрития кюретаж кюретата се въвежда между корена на зъба и венеца и чрез тактилен усет, без пряка видимост се отстраняват зъбния камък и променената мека тъкан в дъното на пародонталния джоб. Прилага се при плитки джобове. При дълбоки джобове се предпочита открития кюретаж.

Откритият кюретаж Той започва с препариране на ламбо (венеца се отдела от костта) и се осигурява пряка видимост на  дъното на пародонталния джоб. Зъбния камък и гранулациите (венеца) ,намиращи се  по дъното на джоба ,се премахват с помощта на кюрета. Костта се заглажда,защото поради резорбцията,вследствие на възпалителния процес,е с остри ръбове.  . При по-плитки джобове без разклащане на зъбите процедурата приключва до тук и ламбото се зашива върху почистената кост. При дълбоки джобове се налага и добавяне на костозаместител . След зашиването може да се постави временна пародонтална превръзка, която подпомага зарастването и предпазва оперативното място. След оздравяване се наблюдава леко оголване на корените на зъбите, но венците не са възпалени и развитието на пародонтита е спряно.

 • Костозаместващи процедури

  
Шиниране-свързване на подвижните зъби чрез подходяща шина-метална или от естетичен материал

Редовни посещения след края на лечението-Поддържаща пародонтална терапия
Редовните прегледи са много важни за оценка на стадия на пародонтита и прогресията му във времето.Графикът на прегледите се определя от това колко е напреднал процесът.В зависимост от фактори като общо здравословно състояние,тежест на костна загуба,рискови фактори като пушене и генетични фактори,денталният лекар ще приспособи лечението с цел спиране прогресията на заболяването.Може да препоръча прегледи на шест месеца при леки форми на пародонтално заболяване,или на по-малък интервал при напреднали форми.Оценка на орално-хигиенния статус; Оценка на пародонталния статус; Механичен контрол на плаката и зъбния камък; Ремотивация при нужда.
 
За да постигнат успех в лечението и да запазят здравето си,пациентите трябва да поддържат адекватна орална хигиена,зъби без плака

При постигнати редукция на гингивалното възпаление и голям процент свободни от плака повърхности, пациентът се ремотивира за ефективна орална хигиена и професионална такава. Прави се кюретаж на джобовете по- големи от 4 mm. В някои случаи се налага специализирана пародонтална хирургия – на места, които кървят при сондиране и имат дълбочина на джоба > 7  mm.

Почистване на зъбен камък

Включва премахване на плаката и зъбния камък-калкулус,които са се натрупали върху зъбните повърхности.Целта на процедурата е почистване и полиране,зъбните повърхности са чисти и гладки,което не позволява на бактериите да се задържат по тях.
Ултразвукови инструменти
Създават вибрации,които развалят връзката между големите депозити от зъбен камък и зъбната повърхност.Също така създават охлаждаща струя,която служи за премахване на остатъците и поддържа подходяща температура,която не причинява увреждане на зъбната пулпа.
Ръчни инструменти
След премахване на големите депозити,се преминава към фини ръчни инструменти-скалери и кюрети-които премахват малките отлагания и заглаждат повърхностите.
Полиране
В момента са популярни два типа полиране (1) профи джет полиране и (2) полиране с паста, гумички и четки.
Профи джет полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със сода за хляб върху повърхността на зъбите. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата
Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.

usmivka

image caption here