Грижа след стоматологични манипулации

Прочетете повече за грижите, които трябва да полагате:

1.След поставянето на временна пломба
2.след почистване на зъбен камък и полиране
3.след професионално избелване
4.след екстракция(вадене) на зъб
5.след поставяне на зъбен имплант
6.след разкриване на зъбен имплант
7.след циментиране на конструкция върху зъбен имплант
8.след поставянето на базални импланти и след протезирането им

alt text

След поставянето на временна пломба:

необходимо е 2-3 часа след поставянето й да не се храните,за да се втърди поставения материал. При миенето на зъби трябва почистването с четката да става внимателно около зъба с временна пломба,за да не падне.Трябва да се спазват сроковете за поставяне на постоянната обтурация(пломба),които вашият стоматолог Ви е казал,за да не се стигне до счупване на зъба с временна пломба.

alt text

След почистване на зъбен камък и полиране:

нормално е след процедурата зъбите Ви да са по-чувствителни и да имате леко кървене от венците,тъй като от продължителния им контакт с плаката и зъбният камък ,те се възпаляват.Необходимо е да спазвате препоръките дадени Ви от денталния лекар за правилното миене на зъбите с подходяща за вас четка и паста за зъби,както и средства за почистване между зъбите–интердентални четчици и конец за зъби.След като измиете зъбите за най-оптимално спазване на орална хигиена ,трябва да изплакнете с подходяща вода за уста,предписана от вашият стоматолог.Професионално почистване на зъбния камък и плака е необходимо да се извършва поне един път годишно,а при пациенти с пародонтит-на всеки 4 месеца.

alt text

След професионално избелване:

в деня на процедурата(а при някои пациенти и няколко дни след това) е възможно да имате повишена чувствителност на зъбите,което е нормално.Необходимо е спазването на диетичен режим :
-трябва да преустановите пушенето
-не трябва да пиете газирани напитки,напр.кока-кола
-не трябва да пиете кафе,чайове и червено вино
-не трябва да приемате храни с подправки,който оцветяват зъбите
-не трябва да ядете плодове,които оцветяват зъбите
-трябва да избягвате кисели храни
-трябва да избягвате много студени или горещи напитки
Необходимо е спазването на добра орална хигиена,като трябва да си закупите безцветна вода за уста,защото цветните води могат да доведат до оцветяване зъбите Ви след процедурата по професионално избелване.
Може да се използва паста за чувствителни зъби ,за намаляне на постоперативната чувствителност.Освен това може да мажете зъбите си,след като преди това добре ги почистите с четка и паста,с реминерализиращ гел(например Tooth Mouse) .Той съдържа калций,флуориди и фосфат,които подпомагат намаляване на чувствителността на зъбите,заздравяват емайла и намаляват риска от развитие на кариес.

alt text

След екстракция(вадене) на зъб:

на мястото на екстракционната рана се образува кръвен съсирек(биологична запушалка).Не трябва да плюете и да засмуквате мястото на раната.Трябва да избягвате да кихате,защото това може да доведе до откъсване на образувалия се съсирек.Не трябва да пушите поне първите 48 часа след ваденето на зъба,защото химикалите в цигарения дим замърсяват раната и пречат на бързото й възтановяване.Не трябва да консумирате твърди храни,препоръчват се меки и течни храни.Трябва да избягвате да се храните от страната на извадения зъб.Не трябва да се опитвате да почиствате раната от случайно попаднала там храна с клечка за зъби,а можете само да изплакнете с хладка вода.Не трябва да приемате Аспирин,тъй като той разрежда кръвта и ще забави образуването на съсирек и заздравяването на раната.В първите часове след екстракцията,може да си направите леден компрес от страната на извадения зъб. Подуването няма да се появи веднага, то ще достигне своя максимум на втория или третия ден. Така че, за да се сведе до минимум се прилагат ледени компреси. Поставянето на леден компрес е най-ефективно в първите часове след екстракцията.Можете да миете зъбите си от следващия ден.Необходимо е спазването на перфектна устна хигиена,за да заздравее бързо екстракционната рана.Ако болката продължава два дни след екстракцията и кървенето продължава, незабавно се свържете с вашия стоматолог!

alt text

След поставяне на зъбен имплант:

През първите 3 часа не трябва да се консумира храна.Пациентът не трябва да мие зъбите си и да жабури първия ден след манипулацията.Може да се приложи студен компрес от страната на поставяне на имплант през първите 48 часа.Препоръчително е да преустанови пушенето за една седмица.Трябва да се избягват физически натоварвания.Първата седмица се препоръчва консумирането на меки и студени храни.Трябва да се приема редовно предписания антибиотик от имплантолога.При болка може да се приема обезболяващо,което е предписано също от Вашия имплантолог.Пациентът се явява за контролни прегледи  на втория ден,след 1 седмица,след 1 месец и след 3тия месец.Трябва да се спазва перфектна орална хигиена!

alt text

След разкриване на зъбен имплант:

2-3 часа след тази манипулация не трябва да се храните.Първите дни се препоръчва консумирането на меки и студени храни,както и да се избягва хранене от страната на импланта.Трябва да се избяга тютюнопушене поне първите 48 часа.Задължително е спазването на перфектна орална хигиена:с четка и паста за зъби,средства за итердентално почистване и жабурене с вода за уста.При болки ,дискомфорт или отвиване на гингивоформителя пациентът трябва да се свърже с лекуващия го имплантолог.

alt text

След циментиране на конструкция върху зъбен имплант:

Първите два часа след манипулацията пациентите не трябва да се хранят.Препоръчва се до 24 часа да се консумират меки и студени храни.Следващите 3 до 6 месеца не трябва да се приемат много твърди храни.Натоварването на имплантите трябва да става постепенно!Ако пациентът е с диагностициран бруксизъм или парафункции е задължително да се изготвят предпазни шини,с които пациентът трябва да спи.

alt text

След поставянето на базални импланти и след протезирането им:

при базалните импланти трябва да се спазват същите препоръки,както при двучастовите импланти. През първите 3 часа не трябва да се консумира храна.Пациентът не трябва да мие зъбите си и да жабури първия ден след манипулацията.Може да се приложи студен компрес от страната на поставяне на имплант през първите  48 часа.Препоръчително е да преустанови пушенето за една седмица.Трябва да се избягват физически натоварвания.Първата седмица се препоръчва консумирането на меки и студени храни.Трябва да се приема редовно предписания антибиотик от имплантолога.При болка може да се приема обезболяващо,което е предписано също от Вашия имплантолог.Пациентът се явява за контролни прегледи  на втория ден,след 1 седмица,след 1 месец и след 3тия месец.Трябва да се спазва перфектна орална хигиена!

sfgsdfКлиника Нуридент препоръчва на пациентите си за да поддържат перфектна орална хигиена вкъщи,да използват орален душ Waterpik.

При този апарат функцията на конеца се изпълнява от тънка струя вода под налягане. Изследвания показват, че така се отстраняват до 99% повече плака между зъбите, отколкото само с обикновена четка. Клинични тестове за марки орални душове показват, че те са до 93% по-ефективни за намаляване на кървенето и до 52% по-ефективни при намаляване на възпаление на венците от конците!
 Оралният душ има форма на електрическа четка за зъби с контейнер за течност. Използва се след изчеткване на зъбите с паста. Водната струя не може да отстрани прикрепената зъбна плака, но използвана със съответно налягане, отстранява хранителни остатъци и невидими с просто око частици от зъбна плака (биофилм) – не само от достъпните за струята повърхности, но и от венечната бразда. Едно от големите предимства на тези апарати е осигуряването на отличен масажиращ ефект във всички участъци на гингивата. Към водата, в устройството може да се сипе антибактериален или билков препарат.

Грижа за имплантите включва перфектна орална хигиена (четкане на зъбите, използване на конци за зъби,интердентални четки, вода за уста,орален душ) и редовни профилактични прегледи. В противен случай е много вероятно имплантирането да се компрометира и имплантът да бъде загубен!

 

alt text